Szanowni Rodzice,

w ubiegłym roku szkolnym Rada Rodziców podjęła decyzję o wyborze jednej firmy cateringowej obsługującej naszą Szkołę. Wybór padł na firmę  Razem przy Stole prowadzoną przez Spółdzielnię Socjalną „Razem” z siedzibą w Gdyni przy ul. Szyprów 26. 

Poniżej zamieszczamy informację od firmy oraz instrukcję zamawiania posiłków. Serdecznie zachęcam do dokładnego zapoznania się z informacjami. Wszelkie wątpliwości oraz pytania proszę kierować bezpośrednio do firmy.

Z wyrazami szacunku, 
Ewa Hołownia
wicedyrektor PESS 

 

Aby się zarejestrować do systemu prosimy skorzystać z niżej podanego linku:

https://aplikacja.zamowposilek.pl/parent_registration/edit?company_sufix=spoldzielnia_socjalna_razem_%20gdynia&token=ea91aa63ca0081ed2fde3400454f6dfb

Zamawianie posiłków i rozliczenia realizowane są bezpośrednio z Razem przy Stole za pośrednictwem aplikacji zamowposilek.pl.

Możliwość zamawiania posiłków uzyskuje się po rejestracji w systemie na stronie zamowposilek.pl. Aby skontaktować się z firmą cateringową prosimy używać następujących kontaktów: e-mail: biuro@razem.org tel: 570 830 867 w godz. 10:00-18:00

W marcu br. informowaliśmy Państwa o zmianie w sposobie zamawiania posiłków (blokada tygodniowa) i wyjaśniliśmy przyczyny jej wprowadzenia. Zmiana miała być wprowadzona od 19 marca, tymczasem tydzień wcześniej działalność szkoły została ograniczona w związku z Covid-19 i nie mieli Państwo praktycznych możliwości odczucia jej efektów, w szczególności tych, które ograniczają Państwa swobodę wyboru czasu zamawiana posiłków. Rozumiemy, że dla niektórych z Państwa zmiana nie jest wygodna, jednak prosimy o zrozumienie naszych, niżej przytoczonych racji, aktualnych szczególnie teraz gdy firmy z branży cateringowej po 6 miesiącach bardzo ograniczonej działalności walczą o przetrwanie.

Przyczyny i intencje wprowadzenia zmiany:

Nieprzewidywalny wzrost zamówień, szczególnie na przełomie weekendu, jest dla nas realnym problemem, problemem braku wystarczającej ilości produktu do przygotowania posiłków lub jego nadmiaru, kiedy usiłujemy przewidywać możliwą wielkość zamówień.

W przekazywanych Państwu wcześniej informacjach o sposobie zamawiania posiłków zawsze prosiliśmy aby robić to z „co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem, tak abyśmy mogli właściwe zaplanować proces przygotowania i dystrybucji posiłków, co przekłada się bezpośrednio na ich jakość”. W rzeczywistości wygląda to tak, że w piątek popołudniu kiedy wysyłamy do naszych dostawców zamówienia na poniedziałek, tak aby Państwa dzieci mogły jeść posiłki przygotowywane ze świeżych produktów, liczba zamówionych obiadów jest znacząco niższa od tych, które nam pokazuje system w poniedziałek o godzinie 8:30. Różnica wynosi zazwyczaj aż około 30%. Tylko w nocy z niedzieli na poniedziałek liczba ta rośnie o ponad 10%.

Otrzymywaliśmy już od niektórych z Państwa rady i pouczenia jak planować i stosować metody statystyczne, jednak z całym szacunkiem do doradzających, specyfika naszej działalności, jej różnorodność i możliwości wyboru oraz wiele innych czynników zewnętrznych, powoduje, że w tym zakresie metody statystyczne nie działają.

Oczywiście moglibyśmy zamawiać na zapas. Moglibyśmy, ale nie chcemy. Marnowanie dobrej jakości produktów nie jest ekonomicznie uzasadnione i obce nam światopoglądowo.

Wielu z naszych pracowników, w tym również osób niepełnosprawnych pracuje również w weekendy, przygotowując potrawy i posiłki na kolejne dni. To zrozumiałe przy działalności, którą prowadzimy. Staramy się jednak tak ustalać grafik aby nikt z naszego zespołu nie czuł się nadmiernie przeciążony. Nie ma potrzeby i uzasadnienia aby osoby zajmujące się logistyką, planowaniem produkcji czy zaopatrzeniem pracowały w weekendy szczególnie, że większość hurtowni i firm zaopatrzeniowych pracuje w tym czasie w ograniczonym zakresie.

Opłata za dopisanie przez administratora spóźnionych zamówień nie jest opłatą karną tylko kosztem pracy osoby która, zazwyczaj w niedzielę wieczorem, dopisuje zamówienia i koryguje wewnętrzne dokumenty firmy związane przygotowaniem do produkcji posiłków.

Pozdrawiam
Wojciech Girucki